Steki z kangura w marynacie

4.5 (154 ocen)

  • 25 min

Danie rodem z Australii smakuje równie dobrze na ziemiach polskich.

  • 25 min

Składniki:

  • 4 steki z kangura (jest to jedno opakowanie)
    5 cm korzenia imbiru
    5-6 łyżek oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, chili
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Steki z kangura w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie marynaty do steków 1. Przygotowujemy marynatę. Do moździerza wlewamy oliwę, utarty na tarce korzeń imbiru (ja ucieram go ze skórką), obrany czosnek oraz przyprawy bez pieprzu i soli. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę.
  • Steki w marynacie 2. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy steki, uprzednio lekko rozbite. Jeśli mieliśmy mrożone mięso należy je uprzednio dobrze rozmrozić i lekko rozbić. Marynatę dzielę na trzy części, zazwyczaj układając troszkę marynaty na dno miski, na to dwa steki później marynata i na to kolejne dwa steki a na całość pozostała część marynaty. Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut. Można na dłużej.
  • Steki z kangura w polskim towarzystwie :) 3. Na rozgrzaną patelnię dajemy dosłownie dwie krople oliwy. Wyjmujemy steki z marynaty i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron po od 1 minuty do 3 minut. Nie należy jednak przekroczyć tego czasu bo mięso zrobi się twarde. Pod koniec smażenia, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja podaję steki z polskimi dodatkami typu ziemniaki z wody, panierowane pieczarki czy rzodkiewka. Smacznego :)

Porady

Należy bardzo przestrzegać czasu smażenia bo tym można zepsuć całą potrawę. Najlepiej smażyć około 2-3 minut z każdej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować