Danie rodem z Australii smakuje równie dobrze na ziemiach polskich.
25 min
Składniki:
4 steki z kangura (jest to jedno opakowanie)
5 cm korzenia imbiru
5-6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, chili
sól, pieprz
Steki z kangura w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę. Do moździerza wlewamy oliwę, utarty na tarce korzeń imbiru (ja ucieram go ze skórką), obrany czosnek oraz przyprawy bez pieprzu i soli. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę.
2.Do tak przygotowanej marynaty wkładamy steki, uprzednio lekko rozbite. Jeśli mieliśmy mrożone mięso należy je uprzednio dobrze rozmrozić i lekko rozbić. Marynatę dzielę na trzy części, zazwyczaj układając troszkę marynaty na dno miski, na to dwa steki później marynata i na to kolejne dwa steki a na całość pozostała część marynaty. Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut. Można na dłużej.
3.Na rozgrzaną patelnię dajemy dosłownie dwie krople oliwy. Wyjmujemy steki z marynaty i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron po od 1 minuty do 3 minut. Nie należy jednak przekroczyć tego czasu bo mięso zrobi się twarde. Pod koniec smażenia, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja podaję steki z polskimi dodatkami typu ziemniaki z wody, panierowane pieczarki czy rzodkiewka. Smacznego :)
Porady
Należy bardzo przestrzegać czasu smażenia bo tym można zepsuć całą potrawę. Najlepiej smażyć około 2-3 minut z każdej strony.
Komentarze