Stek w marynacie piwno-kawowej z syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche i aromatyczne mięso.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wołowina na stek - 600g (u mnie rostbef)
    Marynata:
    Piwo ciemne - 200ml
    Kawa - 1 łyżeczka
    Syrop klonowy - 3 łyżki
    Sambal oelek - 1 łyżeczka
    Cynamon - 1/2 łyżeczki
    Cytryna - 1szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Stek Grill

Stek w marynacie piwno-kawowej z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • stek 1. Kupiłam już gotowe mięso dojrzewające 18 dni - pokrojone w cienkie plastry (ok. 2,5cm).

    Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy kawę, piwo, skórkę z cytryny (można też dodać sok z 1 połówki), syrop klonowy, sambal oelek i cynamon.

    Mięso marynujemy w lodówce całą noc.

    Wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
    Po wyciągnięciu z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem.
  • stek 2. Ja korzystałam z grilla elektrycznego, można smażyć też na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu tradycyjnym.

    Na mocno nagrzany grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony).

    Odstawiamy na ok 2 minuty.

    Podajemy z frytkami i dowolną surówką.

Porady

Mięso świeże gorzej sprawdza się na steki, warto zainwestować więcej w mięso dojrzewające.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować