Stek w marynacie piwno-kawowej z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kupiłam już gotowe mięso dojrzewające 18 dni - pokrojone w cienkie plastry (ok. 2,5cm).
Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy kawę, piwo, skórkę z cytryny (można też dodać sok z 1 połówki), syrop klonowy, sambal oelek i cynamon.
Mięso marynujemy w lodówce całą noc.
Wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Po wyciągnięciu z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem.
2.Ja korzystałam z grilla elektrycznego, można smażyć też na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu tradycyjnym.
Na mocno nagrzany grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony).
Odstawiamy na ok 2 minuty.
Podajemy z frytkami i dowolną surówką.
Porady
Mięso świeże gorzej sprawdza się na steki, warto zainwestować więcej w mięso dojrzewające.
Komentarze