Stefanka czekoladowo - kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kokosowa
Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia
2.Masa czekoladowa
Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę i po jej rozpuszczeniu dodajemy kaszę mannę. Gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.
3.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy masę czekoladową ( masy mogą być jeszcze ciepłe) przykrywamy ją warstwą herbatników delikatnie je dociskając. Następnie wylewamy masę kokosową i znów układamy herbatniki. Foremkę wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy w garnuszku i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Odstawiamy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć wylewamy go na herbatniki i znów wstawiamy do lodówki. Gdy masy stężeją ciasto można jeść ;-)
Komentarze