Stefanka czekoladowo - kokosowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita uczta dla łasucha

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na formę 20 cm x 20 cm

    Masa kokosowa

    - 300 ml mleka
    - 40 g masła
    - 4 łyżki kaszy manny
    - 4 łyżki cukru
    - 100 g wiórek kokosowych

    Masa czekoladowa

    - 300 ml mleka
    - 40 g masła
    - 4 łyżki kaszy manny
    - 2 łyżki cukru
    - 100 czekolady gorzkiej

    Dodatkowo

    - ok 30 szt. herbatników wieloziarnistych
    - 50 g czekolady
    - 40 ml. śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kaszka

Stefanka czekoladowo - kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kokosowa
    Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia
  • 2. Masa czekoladowa
    Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę i po jej rozpuszczeniu dodajemy kaszę mannę. Gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.
  • 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy masę czekoladową ( masy mogą być jeszcze ciepłe) przykrywamy ją warstwą herbatników delikatnie je dociskając. Następnie wylewamy masę kokosową i znów układamy herbatniki. Foremkę wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy w garnuszku i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Odstawiamy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć wylewamy go na herbatniki i znów wstawiamy do lodówki. Gdy masy stężeją ciasto można jeść ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować