Staropolski Piernik Dojrzewający

4.5 (186 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czas już pomyśleć o Bożym Narodzeniu :-)i o tradycyjnym staropolskim pierniku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml miodu
    1 szkl.cukru
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 szkl mleka
    0,5 łyżeczki soli
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika po 40 g
    Dodatkowo:
    2 słoki powideł
    2 czekolady gorzkie
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Powidła

Staropolski piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Staropolski Piernik Dojrzewający. 1. Miód ,cukier i masło podgrzewamy na małym palniku do wrzenia,do całkowitego rozpuszczenia cukru,następnie odstawiamy do wystudzenia.Do wystudzonej masy dodajemy mąkę,sodę rozpuszczoną w mleku,jajka,sól i najważniejsze przyprawę do piernika ;-)Ciasto wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników i przekładamy do szklanego naczynia,emaliowanego garnka lub kamionkowego.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce u mnie będzie w lodówce 4-6 tyg.
    Ciasto po wyrobieniu będzie luźne i lejące ,nie przejmujcie się tym po leżakowaniu w lodówce ściągnie tak,że będzie można je wałkować.
    Piernik pieczemy na ok.tydz.przed świętami.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części,przygotowujemy sobie 3 takie same blaszki u mnie 25x36 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
    Każdą z 3 części naszego piernika rozwałkować na grubość ok.5 mm,wyłożyć do blaszki na papier i wyrównać brzegi.
    Piec w temp.170 C przez 15-20 min.uwaga piernik mocno rośnie,można powiedzieć,że podwaja swoją objętość,czynność powtarzamy aż upieczemy 3 blaty piernika,upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia.
    Następnie przekładamy powidłami,lub podgrzanymi powidłami z rozpuszczoną czekoladą gorzką na parze wymieszane.Górę dekorujemy wedle uznania u mnie polewa czekoladowa obsypana orzechami laskowymi.Można również przekroić przełożony piernik wzdłuż blaszki na 3 pasy tej samej szerokości i obdarować kogoś z rodziny :-)

Porady

Ciasto najlepiej przygotować 4-6tyg.przed świętami a pieczemy kilka dni przed Wigilią,gdy przełożymy nasz piernik,najlepiej jest go czymś obciążyć z góry a na drugi dzień dopiero zrobić polewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować