Staropolski bigos z wędzoną śliwką

4.46 (147 ocen)

  • 3 godz.

Nieodłączny element każdych świąt. Aromatyczna i rozgrzewająca kapusta z dodatkiem mięsa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 3kg kiszonej kapusty
    - 300g łopatki wieprzowej
    - 200g wołowiny bez kości
    - 1 dobra kiełbasa swojska
    - 1 kiełbasa tradycyjna typu podlaska/podwawelska
    - 7 wędzonych śliwek
    - duża garść suszonych grzybów
    - 6 listków laurowych
    - 10 ziarenek ziela angielskiego
    - 6 ziarenek jałowca
    - łyżeczka majeranku
    - 2 łyżki przyprawy uniwersalnej typu "kucharek"
    - sól i mielony pieprz
    - kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.46 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Staropolski bigos z wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna podzielić ją na pół i jedna połowę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i dobrze wycisnąć. Całość kapusty pokroić i zalać wodą w dużym garnku. Tak by kapusta była cała zakryta. Gotować na średnim ogniu, a gdy woda zacznie bulgotać dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe, ziele angielskie, i majeranek. Dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i gotować przez około 50 minut.
  • 2. W międzyczasie grzyby i śliwki namoczyć w gorącej wodzie w osobnych miseczkach, a gdy zmiękną pokroić. Wody z pod grzybów i śliwek nie wlewamy.
    Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, a następnie porcjami podsmażyć na smalcu i odłożyć na talerz. Kiełbasę również pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Gdy kiełbasa się zarumieni dodać do niej łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę podsmażyć. Również odłożyć na talerz.
  • 3. Po 50 minutach ostrożnie odcedzić kapustę zostawiając trochę wody. kapustę znów postawić na gaz i dodać do niej grzyby, śliwki, jałowiec, pieprz ziarnista, mięso, kiełbasę, resztę koncentratu pomidorowego i podlać częścią wody z grzybów i śliwek. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 2 godziny tak by nadmiar wody odparował. Co jakiś czas kapustę należy przemieszać by nie przywarła do garnka. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Przy doprawianiu bigosu solą należy uważać by go nie przesolić gdyż bigos słonieje po jakimś czasie i za każdym razem gdy go odgrzewamy. Również staje się jeszcze bardzoej smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować