Stara dobra baba ziemniaczana

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Nasza rodzina nie przepada za boczkiem, dlatego do baby czasem dorzucamy kiełbasę, skwarki lub podajemy bezmięsnie - jak w tej wersji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    duże jajko
    łyżka soli
    pieprz
    2-3 czubate łyżki mąki
    majeranek
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Stara dobra baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy jak na placki. Z masy odlewamy ostrożnie nadmiar wody.
  • Masa do baby ziemniaczanej 2. Do masy dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy olejem. Do naczynia wlewamy masę. Potrząsamy naczyniem, żeby wyrównać poziom masy. Posypujemy obficie majerankiem.
  • 3. Babę pieczemy 1,5 godziny w 200 stopniach, aż skórka na wierzchu mocno zbrązowieje.

Porady

Babę podajemy ze śmietaną lub dowolnym sosem/gulaszem/bitkami. Jeśli chcemy odgrzać babę, kroimy ją w plastry i smażymy na gorącym oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować