225 g gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
cukier puder
Spękane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę topimy z masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, ekstrakt z wanilii i pojedynczo żółtka. Nadal ucierając dodajemy masę czekoladową.
2.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do masy, mieszając na wolnych obrotach.
3.Masę przykrywamy i chłodzimy minimum 4 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Z masy formujemy kulki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min.
Komentarze