Spękane ciasteczka

0 (0 ocen)

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
    110 g masła
    2/3 szklanki cukru
    3 duże jajka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 i 2/3 szklanki mąki
    cukier puder

Spękane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę topimy z masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, ekstrakt z wanilii i pojedynczo żółtka. Nadal ucierając dodajemy masę czekoladową.

  • 2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do masy, mieszając na wolnych obrotach.
  • 3. Masę przykrywamy i chłodzimy minimum 4 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
    Z masy formujemy kulki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy