Spaghetti z tuńczykiem w sosie Camembert

4.5 (168 ocen)

  • 35 min

Ponieważ makaron pozwala dłużej utrzymać w miarę stały poziom cukru we krwi, może być składnikiem diety dla diabetyków. Spalany jest powoli, więc na długo zapewnia dopływ energii i z tego powodu jest idealny dla pracujących fizycznie i sportowców.

  • 35 min

Składniki:

  • Przepis na 6 porcji
    - 500 g makaronu spaghetti
    - 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju)
    - 130 g sera camembert
    - 70 g czarnych oliwek
    - pęczek natki pietruszki
    - Pęczek szczypiorku
    - 2 średnie cebule + 2 czerwone
    - 5 ząbków czosnku
    - 300 ml śmietanki 30%
    - 3 łyżki soku z limonki
    - sól+pieprz+przyprawa uniwersalna wł kwestii smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Spaghetti

Spaghetti z tuńczykiem w sosie camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (najlepiej al dente)
    Na patelnie wlać oliwę z tuńczyka rozgrzać i wrzucić posiekaną na drobno cebulę i 3 ząbki czosnku, delikatnie zeszklić.
    Po czym dodać pokrojone oliwki, szczypiorek, 2 gałązki natki. Chwilę podsmażyć.
    Następnie wrzucić dowolnie pokrojony camembert, gdy ser zacznie się topić, dodać 1 i 1/2 puszki tuńczyka. smażyć około 2 min ciągle mieszając.
    Po chwili zalać śmietanką i zagotować nadal mieszając.
    Na koniec zdjąć z ognia i dodać posiekane 2 ząbki czosnku i 2 gałązki natki, oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie z makaronem w głębokim garnku i pokropić sokiem z limonki.
    Przełożyć na talerze i posypać natką pietruszki oraz kawałkami tuńczyka. Smacznego =o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować