Spaghetti z tuńczykiem i soczewicą zieloną

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Gdy nie mam pomysłu na obiad - robię spaghetti - jest łatwe do zrobienia, szybkie i bardzo smaczne :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    400 g makaronu spaghetti
    ½ szklanki zielonej soczewicy
    cebula duża
    puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
    160 g koncentratu pomidorowego
    około 1 1/3 szklanki gorącej wody
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    sól
    olej do smażenia
    1 łyżka czosnku granulowanego
    ½ łyżeczki suszonego lubczyku
    ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem i soczewicą zieloną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron spaghetti i soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Do usmażonej dodajemy koncentrat i smażymy mieszając około 2-3 minuty.
  • 4. Następnie dodajemy osączony z zalewy tuńczyk, ugotowaną soczewicę i wodę, całość gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Gotowy sos przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i lubczykiem.
  • 6. Na talerzach rozkładamy spaghetti, polewamy sosem i posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować