Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami

4.5 (187 ocen)

  • 10 min

Całkiem nowe spojrzenie na spaghetti z tuńczykiem. Łatwość i szybkość wykonania oraz wyjątkowy smak potrawy zachęci każdego wielbiciela makaronów.

  • 10 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    400 g makaronu spaghetti
    400 ml śmietany 18% lub 12%
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    1 duża cebula
    300 g pieczarek
    30 g sera żółtego (użyłam czosnkowo-ziołowego)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju, aby makaron się nie sklejał i następnie gotujemy spaghetti wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju.
  • 3. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebulki, smażymy.
  • 4. Odcedzamy tuńczyka z puszki, dodajemy do cebuli i pieczarek. Do tych składników dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania się sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Na tarce ścieramy ser żółty.
  • 6. Ugotowany makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem z tuńczykiem, pieczarkami i cebulką, oprószamy serem żółtym.
    Smacznego!

Porady

Zamiast tuńczyka można użyć również filet z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki Śmietana Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować