Całkiem nowe spojrzenie na spaghetti z tuńczykiem. Łatwość i szybkość wykonania oraz wyjątkowy smak potrawy zachęci każdego wielbiciela makaronów.
10 min
Składniki:
Na 4 porcje:
400 g makaronu spaghetti
400 ml śmietany 18% lub 12%
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 duża cebula
300 g pieczarek
30 g sera żółtego (użyłam czosnkowo-ziołowego)
olej do smażenia
Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju, aby makaron się nie sklejał i następnie gotujemy spaghetti wg przepisu na opakowaniu.
2.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju.
3.Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebulki, smażymy.
4.Odcedzamy tuńczyka z puszki, dodajemy do cebuli i pieczarek. Do tych składników dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania się sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Na tarce ścieramy ser żółty.
6.Ugotowany makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem z tuńczykiem, pieczarkami i cebulką, oprószamy serem żółtym.
Smacznego!
Porady
Zamiast tuńczyka można użyć również filet z kurczaka.
Komentarze