Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie,które łatwo i szybko przyrządza się,a smakuje naprawde wyśmienicie!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - spaghetti: 200 gramów
    - tuńczyk w sosie własnym: 250 gramów
    - pomidory: 2 sztuki
    - mięki ser topiony: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - sok pomidorowy: 150 mililitrów
    - pasta pomidorowa: 2 łyżki
    - czosnek: 4 ząbki
    - kapary: 5 łyżek
    - pietruszka zielona: 1 pęczek
    - oliwa z oliwek extra vergine: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu al dente.
  • 2. Cebule oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę,czosnek w plasterki - wyłożyć na rozgrzaną oliwę i przez 3min. podsmażać,ciągle mieszając,na złoty kolor,wlać sok pomidorowy,włożyć tuńczyka z sosem,pastę pomidorową,opruszyć sola,pieprzem - dusić czas od czasu mieszając ok.6-8min.
  • 3. W tym czasie sparzyć i oczyścić ze skórki pomidory,pokroić je w kostke i dodać do gotującego się sosu - dusić jeszcze 5min.,topiony serek połamać na małe kawałeczki,dodać do sosu i ciągle mieszajac dusić,aż serek roztopi się.Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki,zostawić odrobinę natki do posypania gotowego dania.
  • 4. Na patelni rozpuścić masło(na wolnym ogniu,aby nie spaliło sie!)dodać kapary i mieszajac poddusić je ok.2min.
  • 5. Spaghetti odcedzić i wymieszać z sosem.Wyłożyć na talerze porcje,polać masłem z kaparami i posypać natka pietruszki.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować