Spaghetti z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu danie

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    2 puszki pomidorów
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Po 1 łyżeczce: tymianku, słodkiej papryki
    Spora szczypta pieprzu cayenne
    Makaron pełnoziarnisty spaghetti
    Zielenina do posypania

Spaghetti z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek w plasterki. W ganku rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć przyprawy.
    Dodać cebulę i zeszklić.
  • 2. Do cebuli dodac odcedzonego tuńczyka, smażyć przez 3 minuty.
    Wlać pomidory z puszki i dusić całość aż się rozpadną - około 15 -25 minut
  • 3. Ugotowac makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Makaron polać sosem i posypać zieleniną

Porady

Taki sos można podawać nie tylko z makaronem spaghetti. Będzie pasował również do ryżu, kasz czy soczewicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy