Spaghetti z pulpecikami

4.98 (168 ocen)

Pyszne, mięsne pulpety zatopione w gęstym pomidorowym sosie i podane z klasycznymi nitkami, to idealne połączenie na rodzinny obiad.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    PULPETY:

    1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    2 łyżki musztardy
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, majeranek, cząber, oregano, suszona natka pietruszki, ostra mielona papryka

    SOS:

    2 puszki pomidorów bez skórki (łącznie ok. 800g)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
    2 łyżki octu balsamicznego
    sól, chilli pieprz cayenne, cukier do smaku
    oliwa do smażenia

    500 g makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PULPETY:
    Mięso włożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić masę ręką. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć pulpety na oleju. Odstawić.
  • 2. SOS:
    Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
    Pomidory drobno pokroić, dodać do cebuli razem z sokiem z zalewą. Dodać bazylię, ocet i przyprawy. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie sos zmiksować blenderem i dodać usmażone wcześniej pulpety. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Na końcu przyprawić do smaku.
  • 3. Makaron ugotować, odcedzić. Polać go sosem z pulpetami. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować