Spaghetti z mięsem mielonym – spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i kroimy na małe kawałki. Selera myjemy, kroimy wzdłuż na trzy części i kroimy na takie kawałki jak marchew.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony w małą kostkę boczek. Wrzucamy cebulę i szklimy ją przez kilka minut, następnie dodajemy czosnek, marchew i selera oraz gałązki rozmarynu i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż nabierze brązowego koloru.
3.Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i liście laurowe, dokładnie mieszamy. Wlewamy na patelnię bulion, zagotowujemy, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień, by bulion delikatnie bulgotał. Gotujemy przez około godzinę, co jakiś czas mieszając, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, usuwamy liście laurowe i rozmaryn.
4.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu – al dente. Makaron wykładamy na talerze, wykładamy na spaghetti mięso i mieszamy. Spaghetti bolognese możemy posypać startym Parmezanem.
Komentarze