1 cała piers z kurczaka
1 duża cebula
0,5 kg pieczarek
1 szklanka Martini lub wina białego półsłodkiego
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Sól lub Vegeta
1 łyżeczka cukru
Kolorowy pieprz mielony
1 łyżka posiekanego koperku
Starty ser żółty do oprószenia potrawy na talerzu
1 czubata łyżka mąki+ 0,5 szklanki smietany słodkiej 30%
Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekaną zeszklić na oleju z cukrem i szczyptą Vegety, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć kilka minut doprawiając je do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć je do rondla a na patelnię wrzucić filety kurczaka pokrojone w kostkę, obsmażyć oprószając je solą lub Vegetą i pieprzem kolorowym mielonym.
Po obsmażeniu przełożyć do rondla.
Na patelnię wlać Martini i zdeklasować tłuszcz, przelać go do rondla.
Poddusić razem kilka minut doprawiając jeszcze do smaku i zagęścić mąką rozmieszaną ze smietaną,
Na końcu dodać koperek.
Oddzielnie w ostatniej chwili ugotować makaron spaghetti, osączyć.
Nakładać porcje makaronu na talerz i polać sosem. Posypać startym serem żółtym np. Gouda
Komentarze