Spaghetti z dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron spaghetti z dynią i boczkiem

  • 30 min

Składniki:

  • - 150 g makaronu spaghetti
    - 2 łyżki oliwy
    - 125 g boczku wieprzowego
    - 2 ząbki czosnku
    - 300 g dyni
    - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 1/2 czerwonej papryki
    - 2 jajka
    - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    - 1/2 szklanki startego sera

Spaghetti z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody.
    Na patelni na oliwie smażyć przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek. Dodać obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
    Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę. Dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
    W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy