Cienkie paski warzywa mogą być podawane jako alternatywa do spaghetti. Warzywa można przygotować ręcznie, używając obieraczki do warzyw albo tarki Spirelli.
60 min
Składniki:
500 g świeżej wołowiny,
2 kabaczki,
4 szalotki lub cebula,
Oregano,
Margaryna do smażenia,
500 g pieczarek (lub wg uznania),
Mąka pszenna,
Rukola,
Oregano,
Spaghetti warzywne z paskami wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczki pokroić w długie paski używając noża, obieraczki do warzyw a najlepiej tarki Spirelli. Szalotkę pokroić w paski po przekątnej. Dodać do kabaczka i dusić przez chwilę do uzyskania odpowiedniej miękkości. Delikatnie przyprawić. Odstawić.
Mięso pokroić w paski, natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na tarcie skórką z cytryny i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie obruszyć mięso mąką pszenną wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć na margarynie. Gdy mięso nabierze brązowego koloru. Zalać wodą, tak żeby przykryła w całości mięso i gotować bez przykrycia aż do utworzenia się sosu do miękkości. W czasie gdy mięso się gotuje usmażyć pieczarki. Połączyć z mięsem gdy będzie już miękkie. Przyprawić do smaku solą pieprzem, oregano.Gdy sos jest już gotowy, połączyć go z przygotowanym kabaczkiem, opruszyć rukolą i gotowe!
Komentarze