Spaghetti bolognese z domowego przecieru

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jedno z moich ulubionych dań. Sama mielę mięso, a sos robię ze swojskiego przecieru pomidorowego.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. mięsa wieprzowego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    600 g. przecieru pomidorowego ( miałam swojski)
    sól, pieprz bazylia, oregano
    3 łyżki oleju
    ser żółty utarty, do posypania

Spaghetti bolognese z domowego przecieru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti bolognese 1. Mięso zmielić.
    Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać mięso. Smażyć około 10 minut, często mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy. Chwilę podsmażyć.
    Następnie przykryć i dusić około 20 minut. Odkryć i przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wedle uznania. Smażyć jeszcze chwilę, bez przykrycia. Dosłownie 2-3 minutki
  • Spaghetti bolognese 2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Na talerzu ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć sos. Posypać utartym serem żółtym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy