Spaghetti alla Carbonara

0 (0 ocen)

  • 30 min

Carbonara to jedno z moich ulubionych dań. Nie jest to przepis na oryginalną carbonare gdyż zawiera śmietankę, której nie uświadczymy w tradycyjnym przepisie. Danie łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Zamiast makaronu spaghetti możemy również użyć penne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    - 500g makaronu spaghetti
    - 15-20 dag wędzonego boczku ( lub suszonego – pancetty)
    - 1-2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 250ml śmietany kremówki 30%
    - 3 żółtka
    - 2 łyżeczki startego parmezanu lub sera grana padano
    - 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    - 100ml białego wina (opcjonalnie)
    - sól
    - świeżo zmielony pieprz
    - oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić (nie przelewać wodą!)
  • 2. Boczek pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni podsmażyć boczek ok 1-2 min do lekkiego zarumienienia. Gotowy ściągnąć z patelni. Na tej samej patelni ( nie myć patelni z boczku) wlać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę, gdy zrobi się przeźroczysta dodać wino (opcjonalnie). Posiekany czosnek przełożyć na patelnię. Całość dusić około 4 minut.
  • 3. W małej miseczce roztrzepać żółtka dodać połowę śmietany i ser. Drugą połowę śmietany wlać do podsmażonego boczku z cebulą i czosnkiem . Zmniejszyć ogień do minimum, dodać masę jajeczno- śmietanową.Doprawić pietruszką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia.
  • 4. Makaron połączyć z sosem, wymieszać. Gotowe danie serwować. Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować