Spaghetti aglio olio

0 (0 ocen)

  • 10 min

Moja wersja spaghetti agilo olio, dla miłośników czosnku i kuchni włoskiej. Szybko się je przyrządza, jest pyszne i nie wymaga dużej ilości składników więc jest dość tania

  • 10 min

Składniki:

  • spaghetti 250g
    oliwa z oliwek
    oliwki zielone (ilość wg uznania)
    suszone pomidory (ilość wg uznania)
    czosnek 4 ząbki (posiekany)
    parmezan (2-3 łyżki)
    sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Spaghetti aglio olio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy spaghetti al dente,
    Oliwki kroimy w plasterki a pomidory na drobniejsze kawałki. Czosnek siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek. Dodajemy makaron, oliwki i pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzą, papryką i natką. Można przyprawić Vegetą lub rozpuszczoną w minimalnej ilości wody kostce rosołowej
  • 3. Odcedzamy makaron, od razu wrzucamy na patelni razem z posiekaną pietruszką
    Chwilę podsmażamy, mieszając, posupujemy parmezanem i danie jest gotowe do zjedzenia

Porady

jeżeli ktoś nie lubi ostrego to lepiej zrezygnować z dodawania papryki Ddanie po dodaniu kostki jest już wystarczająco słone, także trzeba uważać z ilością soli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Makaron Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować