Sos z leśnych grzybów

4.5 (148 ocen)

  • 25 min

Osobiście uwielbiam ziemniaczki polane tym sosem, zwłaszcza gdy zaczyna się sezon grzybowy, ale pasuje równie dobrze do makaronów

  • 25 min

Składniki:

  • ½ kg. leśnych grzybów
    1 duża cebula
    3 łyżki masła
    1 pęczek natki pietruszki
    Sól, pieprz do smaku
    1 kubek śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 minut. Przyprawić na pikantnie pieprzem i solą. Natkę posiekać.
  • 2. Grzyby zalać śmietaną, dodać natkę pietruszki i smażyć jeszcze razem ok. 10 minut. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Porady

Jeśli sos byłby za gęsty można dodać trochę wody lub bulionu warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować