Sos pieczarkowy

4.5 (170 ocen)

  • 15 min

Gdy nam zostaną pieczarki z przygotowania innego dania możemy zrobić sos pieczarkowy do ziemniaków lub makaronu.

  • 15 min

Składniki:

  • - 20 dag pieczarek
    - 1 cebula
    - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    - 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
    - 1 łyżka mąki
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować