sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Banalnie łatwy, a jaki pyszny, swojski sosik do wielu potraw :)

  • 20 min

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
    1 duża lub dwie małe cebule
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka zimnej wody
    0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)
    sól, pieprz

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zzzzz 1. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli.
  • sdsaxdsad 2. Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty.
  • Zszs 3. Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy