Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Co roku na Wigilii u mnie jest sos pieczarkowy. Co roku robię go więcej i zawsze jest za mało.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dkg pieczarek
    1 cebula
    sól,pieprz
    250 ml śmietany 30 % słodka
    majeranek opcjonalnie, ja nie dodałam
    olej rzepakowy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dokładnie myję, kroję w talarki. W brytfannie małej przesmażam cebulkę pokrojoną drobno, dodaję pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, dolewam śmietanę. Chwilę jeszcze sos podgrzewam. Nie zagotowuje bo śmietana może się zważyć. Można dodać majeranek do sosu, ja bardzo lubię ale cześć rodziny nie więc nie dodałam.

Komentarze

Podobne przepisy