Sos pieczarkowo porowy

4.49 (189 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sos pieczarkowo porowy - smakuje za równo z ziemniakami jak i z makaronem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    2 średnie pory (tylko biała część)
    300 ml śmietany 30%
    1 łyżka mąki
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos pieczarkowo porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej i masło wkładamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy pokrojoną w piórka por. Smażymy ok 2-3 min. Po tym czasie dokładamy pieczarki i smażymy dalej, tak długo aż pieczarki puszczą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Po ok 5 minutach podlewamy warzywa szklanką wody gotujemy kolejne 5 min na średnim ogniu.
    Na koniec posypujemy warzywa mąką, mieszamy i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia.

Porady

na koniec można dodać ulubione zioła do sosu np. pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować