Sos pieczarkowo-koperkowy

4.44 (172 ocen)

Pyszny sos do ziemniaków, kaszy, mięsa, ryby czy makaronów.

Składniki:

  • 20 dag pieczarek
    1 cebula
    1,5 szklanki wody
    sól
    pieprz
    odrobina cukru
    garść siekanego koperku
    1,5 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.44 (172 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowo-koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.
  • 2. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy.
  • 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować