Sos mięsno - pomidorowy do makaronu

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Taki sos możemy podawać z każdym rodzajem makaronu, świetnie sprawdza się do zapiekanek z dodatkiem ziemniaków lub makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 g
    cebula 3 plastry
    przecier pomidorowy 1,5 szklanki
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól i pieprz
    olej rzepakowy do smażenia 1 łyżeczka
    czosnek 1 ząbek
    zioła prowansalskie szczypta
    oregano szczypta
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos mięsny

Sos mięsno - pomidorowy do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami - solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Odstawiamy na ok 20 minut. W tym czasie siekamy cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso. Smażymy, jednocześnie (najlepiej drewnianą łopatką) rozdzielając mięso. Kiedy mięso puści sok, dodajemy cebulę i podsmażamy. Pod sam koniec smażenia dodajemy oregano, zioła prowansalskie oraz rozdrobniony czosnek. Chwilkę dusimy i dodajemy przecier - ilość w zależności od upodobania jak gęsty lubimy sos. Całość zagotowujemy i finalnie doprawiamy - jeżeli mamy kwaśny przecier doprawiamy także odrobiną cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować