Sos koperkowy

5 (175 ocen)

Sos robi się bardzo szybko i jest smaczny. Idealnie pasuje do dań z gotowanych jajek lub jajecznych kotletów

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    kawałek ( ok 3cm ) białej części pora
    duży pęczek koperku
    1 szkl. bulionu
    1/2 szkl śmietany
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Odsunąć na brzeg i wsypać mąkę. Gdy mąka połączy się z masłem wlewać powoli bulion i mieszać.
  • 2. Wsypać posiekany koper, doprawić pieprzem i solą, chwilę gotować. Na koniec dodać śmietanę.

Porady

Sos po przestygnięciu bardziej zgęstnieje, w razie potrzeby rozrzedzić odrobiną bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować