Sos karmelowy z solą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy sos karmelowy z dodatkiem soli morskiej to idealny dodatek do ciast, deserów czy kawy. Prosty w wykonaniu i pyszny w smaku.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    200 ml śmietany 30%
    ½ szklanki wody
    ½ łyżeczki soli morskiej
    1-2 łyżki masła

Sos karmelowy z solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier, rozkładamy go łyżką na całym dnie. Podgrzewamy aż rozpuści się i nabierze ładnego brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie (może pryskać) wlewamy wodę – mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy.

    Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy masło i sól i gotujemy około 5 minut, aż do momentu uzyskania sosu o pożądanej przez nas konsystencji. Gotowy sos przelewamy do wyparzonego słoiczka.

    Sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy