Sos jogurtowo-warzywny

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny sosik na zimno. Lekki sos jogurtowy z rzodkiewkami i ogórkami świetnie pasuje do kanapek, placków ziemniaczanych czy pieczonych ziemniaków. Polecam sos jogurtowo-warzywny.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
    2 ogórki gruntowe
    150 g jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz

Sos jogurtowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i rzodkiewki myjemy oraz osuszamy. Od rzodkiewek odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do rzodkiewek. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru płynu, dodajemy do rzodkiewek i mieszamy razem. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy, mieszamy. Gotowy sos przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy