Sos holenderski

4.48 (192 ocen)

  • 7 min
  • Dla 1 osoby

Sos holenderski pasuje do dań z ryb, szparagów i młodych warzyw, szynki. Jest też idealnym towarzyszem dla jajek w koszulkach, bez niego nie byłoby jajek po benedyktyńsku! Dowiedz się, jak przygotować sos holenderski, bo jest to niezwykle prosty i pyszny dodatek

  • 7 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 żółtka
    100 g masła
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos holenderski

Sos holenderski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku topimy masło.
  • 2. Roztrzepane rózgą żółtka umieszczamy w miseczce a tę w większym garnku z delikatnie gotującą się wodą (sos przygotowujemy w kąpieli wodnej). Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy.
  • 3. Cały czas mieszając żółtka rózgą, wlewamy masło cienką strużką.
  • 4. Kiedy masło zmiesza się z żółtkami do powstania gładkiej, aksamitnej konsystencji, sos holenderski jest gotowy. Powinien zgęstnieć po dodaniu masła. Jeśli będzie zbyt rzadki, można rozrzedzić go małą ilością octu winnego. Sos możemy doprawić solą, czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne.

Porady

Podany przepis to podstawowy przepis na sos holenderski. Można go wzbogacić o różne dodatki smakowe, w zależności od tego, z czym planujemy go podać. W tym wypadku zamieniamy sok z cytryny na ocet winny, który przed przygotowaniem sosu gotujemy z przyprawami (np. ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu) do zredukowania do 1 łyżki płynu. Kiedy baza wystygnie, sos holenderski przygotowujemy według powyższego przepisu z wykorzystaniem bazy octowej zamiast soku z cytryny. Kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o sos holenderski, jest to, by był on aksamitny i delikatny, o konsystencji majonezu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować