Sos grzybowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam robić sos grzybowy! Po pierwsze robi się go bardzo szybko, po drugie mając zamrożone lub świeże grzyby jest bardzo tani, a po trzecie jest bardzo smaczny! :)

  • 60 min

Składniki:

  • Pół kg świeżych lub mrożonych grzybów
    1 cebula
    3-4 łyżki śmietany
    olej
    Sól, pieprz

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki dokładnie oczyścić, pokroić duże kapelusze na ćwiartki, małe zostawić w całości. Obgotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić.

  • Sos grzybowy 2. Grzyby dusić w brytfance przez 30 minut na oleju. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na oleju do złotego koloru i dodać do duszących się grzybków. Gdy w czasie duszenia grzyby będą się przypalać można je podlać bulionem lub wodą.
  • 3. Po 30 minutach grzyby zabielić śmietaną połączoną z ciepłym sosem – tak aby się nie zważyła. Podawać z kluskami lub makaronem.

Porady

Najlepiej w sosie wyglądają małe kapelusze grzybów, jeśli masz też duże kapelusze to pokrój je w mniejsze kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy