Sos grzybowo-śmietanowy

4.5 (171 ocen)

Smaczny sosik śmietanowy z grzybami leśnymi, użyłam do niego grzybów mieszanych, idealnie pasował do kotlecików mielonych, ale można go użyć także do innych dań

Składniki:

  • Smaczny sosik śmietanowy z grzybami leśnymi, użyłam do niego grzybów mieszanych, idealnie pasował do kotlecików mielonych, ale można go użyć także do innych dań

    2 łyżki masła
    1 cebula
    300 g mieszanych grzybów leśnych
    100 ml śmietany 30%
    1 świeży liść laurowy
    2 ziela angielskie
    Sól morska
    Pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos grzybowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Grzyby przebrać, oczyścić, wypłukać i obgotować 30 minut. Po odcedzeniu i wystudzeniu pokroić w kawałki.

    Cebulę obrać, posiekać w kostkę i wrzucić do rondelka razem z masłem, smażyć aż będzie szklista.

    Wrzucić przygotowane wcześniej grzyby. Smażyć razem 10 minut na małym ogniu.

    Wlać śmietankę, dodać liść i ziele, dusić 10 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować