Sos do spaghetti

5 (140 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Oto prosty sposób, aby zawsze mieć pod ręką pyszny pomidorowy sos

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • z 2,5 kg pomidorów wychodzi około 5 słoików 700 ml

    dowolna ilość pomidorów (używałam nieduże, podłużne z małą ilością pestek)
    na każdy słoik:
    - 1 listek laurowy
    - 2-3 ząbki czosnku
    - płaska łyżeczka tymianku
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Sos do spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos do spaghetti 1. Pomidory myjemy, kroimy na połówki i układamy ciasno w słoikach. Wstawiamy do garnka (na dnie układamy ściereczkę) i zalewamy wodą do około połowy wysokości słoików - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny ( w tym czasie pomidory ładnie zmiękną).
  • Sos do spaghetti 2. Do każdego słoika nakładamy przyprawy, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy z garnka, stawiamy nakrętką do dołu i studzimy.

Porady

Pomidorki takie przed użyciem wystarczy zmiksować - oczywiście wcześniej pozbywamy się listka laurowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować