Sos beszamelowy

5 (199 ocen)

nie chcę się chwalić ale sos jest pyszny

Składniki:


  • 2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    2,5 szk mleka
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku

Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos beszamelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować wszystkie składniki na sos.W rondelku na niewielkim ogniu roztopić masło. Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszać, ale dosłownie chwilkę aby mąka się nie przyrumieniła bo wtedy sos zmieni smak i barwę. Następnie wlewać mleko cały czas mieszając i uważając aby nie powstały grudki.
  • 2. Konsystencja powinna być kremowa. Sos mieszając zagotować i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować