SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów!

0 (0 ocen)

  • 30 min

Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił.Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy w lodówce.Świetnie sprawdzi się również do gofrów czy też naleśników!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * cukier – 200 g

    * cukier waniliowy – 50 g

    * woda – 50 ml

    * masło – 100 g

    * sól – 1 szczypta

    * śmietana 30% – 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Lody Sosy Dodatki Karmel

Solony karmel – idealny do lodów, naleśników i gofrów! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Cukry mieszamy z wodą, podgrzewamy aż zrobi się złoty lukier.

    Odstawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojone masło i szczyptę soli.

    Stawiamy na ogień i mieszamy aż całość będzie miała gładką konsystencję.

    Gotowe!

Porady

Ps. Możemy przechowywać ok. 2 tygodnie w lodówce!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Sola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z solonym karmelem

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik solony karmel

anamarisworld Sernik solony karmel 2 godz.

To może cię zainteresować