Sok z winogron

4.49 (194 ocen)

Dla miłośników winogronowych smaków. Bardzo intensywny sok, do rozcieńczania.Kilka butelek na zimę warto już dziś zrobić.

Składniki:

  • 1 kg winogron (ja użyłam domowych)

    cukier do smaku (w zależności od słodkości winogron)

    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i przekładamy do garnka, lekko ugniatamy, aby puściły sok, zalewamy wodą i gotujemy około 30 min. (aż puszczą sok).
  • 2. Przecedzamy przez sito.

    Uzyskany sok wlewamy do garnka dosładzamy do smaku i gotujemy około 20 min.

    Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek.
  • 3. Butelki wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 100 stopni i pasteryzujemy 20 min. po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy butelki do wystygnięcia w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować