Sok wielowarzywny

4.48 (148 ocen)

  • 15 min

gęsty i schłodzony pyszny na upały

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 - 5 szklanek:
    2 buraki (opcjonalnie sok buraczany)
    3 duże pomidory
    zielony ogórek
    1duża marchew (albo sok z marchwi)
    pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek)
    1 czerwona papryka
    4 łodygi selera naciowego
    pół małej cebuli
    woda
    sól, pieprz
    zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek
    jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok

Sok wielowarzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części.
  • 3. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki,bazylię, koperek, tymianek dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę.
  • 4. Jeśli sok jest dla nas za gęsty możemy przelać przez sito i dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony!

Porady

Jeśli lubimy pikantne soki to możemy doprawić papryką chilli albo czosnkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Papryka Pomidor Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować