Soczysty klops z jajkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw zaczynamy od farszu.
Pieczarki obieramy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pieczarki i smażymy do zrumienienia. Następnie ogień zmniejszamy i wlewamy sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Pieczarki przekładamy do miseczki i studzimy .Jajka gotujemy na twardo.
W misce dokładnie mieszamy mięso, surowe jajko, śmietanę i drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy przyprawy , mieszamy. Na koniec uzupełniamy bułką tartą by wchłonęła wilgoć na tyle, by mięso można było formować .
Zwijanie klopsa:
Na blacie układamy 2 duże arkusze folii aluminiowej błyszczącą strona do góry.
Na folii formujemy placek a na środku układamy wałek z przygotowanego farszu
Jajka obieramy i ścinamy im czubki ,następnie układamy jedno przy drugim na pieczarkowym farszu.
Ciasno zwijamy roladę pomagając sobie folią aluminiową.Rolada powinna być szczelnie zawinięta.
Delikatnie rolujemy palcami (jak wałki na kopytka) żeby mięso oblepiło jajka.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika ale nie odwijamy z folii. Jeśli ma być soczyste musi w tej folii zostać do przestygnięcia.
Smacznego!
Komentarze