Soczysty karczek

5 (161 ocen)

Karczek – to mięsko wieprzowe , które lubię najbardziej. Karczek można przygotować na wiele sposobów, przygotować kotlety, upiec w kawałku, zrobić wędlinę upiec na grillu… Dziś proponuję Wam soczysty karczek w plastrach marynowany a następnie upieczony w piekarniku.

Składniki:

  • 3 grubsze plastry karczku

    Marynata:

    2 małe liście laurowe

    7 płatków suszonego czosnku

    1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej

    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

    1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków

    1 płaska łyżeczka curry

    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

    1/2 łyżeczki soli

    ok 1/3 -1/2 szkl oleju rzepakowego

Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty karczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nbodwg 1. Do moździerza dodaj przyprawy marynaty i dobrze utłucz. Dodaj olej i wymieszaj
    Mięso bardzo delikatnie rozbij tłuczkiem – uprzednio mięso włóż do woreczka foliowego by nie porobić dziur w mięsie
    Mięso dość porządnie wysmaruj marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny
    Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, polej pozostałą marynatą i przykryj je folią aluminiową – błyszczącą stroną do spodu !!
    Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podpiecz przez 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.96 (196 ocen)

Karczek dojrzewający

To może cię zainteresować