Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.48 (154 ocen)

  • 45 min

Zdrowe i rozgrzewające wegetariańskie danie, którym zajadają się nawet mięsożercy. Soczewica charakteryzuje się wysoką zawartością witamin, szczególnie kwasu foliowego. Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B. Jest niezbędny do powstawania krwinek czerwonych.Warto ją jeść!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 porcje obiadowe:
    3/4 szkl zielonej soczewicy
    1,5 szkl bulionu warzywnego/mięsnego/wody
    3 garście świeżego szpinaku
    5 dużych suszonych pomidorów w oliwie i czosnku
    łyżka oliwy
    30 gram ulubionego żółtego sera
    1 mała ostra papryczka
    sól, pieprz, ulubione zioła
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać, zalać wodą i gotować około 10-15 minut (do miękkości i wchłonięcia płynu).
  • 2. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i blanszować partiami szpinak - kolejna porcję dodawać, kiedy wcześniejsza zwiędnie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Dodać razem ze szpinakiem do soczewicy. Wymieszać. Przyprawić ulubionymi ziołami. Wmieszać pokrojony na małe kawałki ser, aby się rozpuścił.

Porady

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, np bagietką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować