Soczewica z pieczonym kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczewica z pieczonym kalafiorem to smaczne danie na stół wigilijny.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kalafior 1 szt.
    Soczewica czerwona 150 g
    Oliwa 5 łyżek
    Sól i pieprz di smaku
    Curry do smaku
    Cytryna
    Natka pietruszki

Soczewica z pieczonym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Soczewice zalać wodą i namoczyć przez noc. Kalafiora ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut ciemnozłoty kolor. Namoczona soczewicę zagotować, włożyć upieczony kalafior(trochę kalafiora odłożyć do dekoracji) przyprawić do smaku, w razie potrzeby dolać wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie zblendować, posypać zieleniną, ozdobić kalafiorem i podawać.

Komentarze

Podobne przepisy