Soczewica w sosie curry

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 10 min

Od sześciu lat jestem wegetarianką. Dzięki mojej niskotłuszczowej, ale bogatej w błonnik diecie, mogę jeść do woli, bo nie tyję. To danie jest proste do przygotowania nawet dla początkującej kucharki.

  • 10 min

Składniki:

  • ● średnia cebula
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 2 średnie marchewki
    ● 2 szkl. czerwonej soczewicy
    ● 5 pieczarek
    ● 1/2 papryki
    ● mały słoik przecieru pomidorowego
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka bazylii
    ● 2 łyżeczki curry
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczewica w sosie curry 1. Soczewicę gotujemy do
    miękkości, odcedzamy. Cebulę
    i czosnek obieramy, drobno siekamy,
    podsmażamy na 3 łyżkach
    rozgrzanego oleju.
  • Soczewica w sosie curry 2. Do cebuli wkładamy pokrojone
    w plastry pieczarki i marchewki
    oraz pokrojoną w kostkę
    paprykę. Podsmażamy.
  • Soczewica w sosie curry 3. Dolewamy 1/2 szklanki wody
    i dusimy do miękkości.
  • Soczewica w sosie curry 4. Dodajemy soczewicę, przecier
    i przyprawy, mieszamy.
    Dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Porady

Danie podajemy z makaronem, ryżem lub chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować