Snikers bez pieczenia

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny i bardzo słodki deser ;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników
    KREM:
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    200 g masła (w temp. pokojowej)

    WARSTWA KAJMAKOWA:
    1 puszka masy kajmakowej
    150 g orzeszków ziemnych solonych
    Dodatkowo

    100 g orzeszków ziemnych
    60 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Snikers bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać szklankę mleka, dodać do niego budynie, cukier, mąkę pszenną i wymieszać . Pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować . Do gotującego się mleka wlać rozrobione mleko z budyniem i gotować i mieszać do momentu uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przykryć z góry folią spożywczą (tak, żeby dotykała powierzchni budyniu) i odstawiłam do wystudzenia (wystudzony budyń powinien mieć temperaturę pokojową).
    Miękkie masło przełożyłam do miski i miksowałam przez kilka minut (aż masło zrobiło się puszyste), następnie po łyżce dodawałam przestudzony budyń i miksowałam do połączenia składników.
    Z kremu odłożyłam 4 łyżki na wierzch ciasta, a pozostałą masę podzieliłam na dwie, równe części.
    Masę kajmakową wymieszać z solonymi orzeszkami ziemnymi.

    Blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 wyłożyłam papierem do pieczenia, na spodzie ułożyłam warstwę herbatników, na herbatnikach wyłożyłam połowę kremu budyniowego, na kremie ułożyłam herbatniki, na herbatnikach kajmak z orzechami, na nim kolejną warstwę herbatników, na których rozprowadziłam drugą połowę kremu budyniowego.

    Na kremie ułożyłam ostatnią warstwę herbatników, którą posmarowałam odłożonymi, czterema łyżkami kremu, posypałam orzechami i polałam polewą czekoladową (mleko podgrzałam, do podgrzanego mleka dodałam połamaną na kawałki czekoladę i wymieszałam do rozpuszczenia). Blachę z ciastem wstawić do lodówki na 3 godziny.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować