Snikers bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać szklankę mleka, dodać do niego budynie, cukier, mąkę pszenną i wymieszać . Pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować . Do gotującego się mleka wlać rozrobione mleko z budyniem i gotować i mieszać do momentu uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przykryć z góry folią spożywczą (tak, żeby dotykała powierzchni budyniu) i odstawiłam do wystudzenia (wystudzony budyń powinien mieć temperaturę pokojową).
Miękkie masło przełożyłam do miski i miksowałam przez kilka minut (aż masło zrobiło się puszyste), następnie po łyżce dodawałam przestudzony budyń i miksowałam do połączenia składników.
Z kremu odłożyłam 4 łyżki na wierzch ciasta, a pozostałą masę podzieliłam na dwie, równe części.
Masę kajmakową wymieszać z solonymi orzeszkami ziemnymi.
Blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 wyłożyłam papierem do pieczenia, na spodzie ułożyłam warstwę herbatników, na herbatnikach wyłożyłam połowę kremu budyniowego, na kremie ułożyłam herbatniki, na herbatnikach kajmak z orzechami, na nim kolejną warstwę herbatników, na których rozprowadziłam drugą połowę kremu budyniowego.
Na kremie ułożyłam ostatnią warstwę herbatników, którą posmarowałam odłożonymi, czterema łyżkami kremu, posypałam orzechami i polałam polewą czekoladową (mleko podgrzałam, do podgrzanego mleka dodałam połamaną na kawałki czekoladę i wymieszałam do rozpuszczenia). Blachę z ciastem wstawić do lodówki na 3 godziny.
Komentarze