Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

5 (170 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto bez pieczenia. Puszysta cytrynowo kokosowa pianka. Lekka i delikatna .

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu z wiaderka (mielonego 3-krotnie)
    2 galaretki cytrynowe
    3 łyżki czubate cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilionowego
    250 g śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix
    1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
    wierzch: 60 g wiórków kokosowych + 30 g masła + 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 20x20 wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle wiórki kokosowe dodając cukier. Smażymy aż się zarumienią.
  • 2. Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach (36% ubijamy bez dodatków natomiast 30% dodając śmietan fix) na sztywno. Do miski dodać cukier puder, cukier wanilinowy i po łyżce dodawać twaróg ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodajemy galaretkę - mieszamy delikatnie. Czekamy aż masa lekko stężeje aby nie wypłynęły nam na wierzch herbatniki.
  • 3. Na dnie blaszki układamy herbatniki. Wylewamy gotową masę a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować