Śnieżna góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.
2.Biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.
3.Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta i przykryć drugim biszkoptem.
4.Rozsmarować pozostałą częścią kremu wierzch biszkoptu.
5.Przekrawamy biszkopciki na pół i układamy na wierzchu.
6.Masło zagotować z wodą i cukrem. Do masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.
7.Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.
8.Robimy polewę z podanych składników. Rozpuszczamy je a gdy polewa przestygnie ale jest jeszcze płynna to polewamy nią wierch placka.
9.Posypujemy całość wiórkami kokosowymi zanim placek włożymy do lodówki. Gotowe ciasto odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną.
10.Tak się prezentuje na przekroju
Porady
Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.
Komentarze