Śnieżna Góra Lodowa

4.51 (182 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób

pyszny i bardzo efektywny placuszek

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    1 szklanka mąki
    2/3 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy

    poncz:

    1/2 szklanki kawy
    kieliszek rumu lub wódki

    krem I:

    opakowanie kremu do karpatki
    500 ml mleka
    150 g masła

    krem II:

    250 g masła
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
    2 łyżki kakao
    paczka okrągłych biszkoptów

    polewa kakaowa:

    150 g margaryny
    2 łyżki płaskie cukru kryształu
    2 łyżki mleka
    2 łyżki płaskie kakao

    dekoracja:

    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Śnieżna góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczemy biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.
  • ponczujemy by zaraz nakładać masę 2. Biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.
  • przełożony biszkopt kremem w środku 3. Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta i przykryć drugim biszkoptem.
  • przygotowany wierzch do układania biszkopcików 4. Rozsmarować pozostałą częścią kremu wierzch biszkoptu.
  • ułożone biszkopty 5. Przekrawamy biszkopciki na pół i układamy na wierzchu.
  • gotowe masy do polania wierzchu placka 6. Masło zagotować z wodą i cukrem. Do masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.
  • masy kładzione na przemian 7. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.
  • placuszek już po polaniu polewą 8. Robimy polewę z podanych składników. Rozpuszczamy je a gdy polewa przestygnie ale jest jeszcze płynna to polewamy nią wierch placka.
  • posypujemy wiórkami wierzch 9. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi zanim placek włożymy do lodówki. Gotowe ciasto odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
    Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną.
  • tak się prezentuje w środku 10. Tak się prezentuje na przekroju

Porady

Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować