Śmietanowiec z galaretkami

4.48 (165 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Pyszne ciasto na zimno.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 800 ml śmietany 18%
    1 szklanka cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    200 ml wody

    3 galaretki najlepiej o róznych kolorach( ja użyłam niebieskiej,czerwonej i zielonej)
    świeże owoce na wierzch ( ja miałam borówki,mogą być maliny lub jagody)
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Śmietanowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka godzin wcześniej przygotować galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Przelać do płaskich pojemników i ostudzone włożyć do lodówki.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzoną dodać do masy śmietanowej. Chwilę miksować.
    Galaretki pokroić w kostkę i wmieszać delikatnie do masy śmietanowej.
    Całość przełożyć do tortownicy lub do prostokątnych pudelek plastikowych, ja użyłam takich z pokrywką. Włożyć do lodówki najlepiej na noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować