Śmietanowiec z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto ucierane którego bazą jest kwaśna śmietana. Wierzch posypany jest czarną porzeczką. Wilgotne, mięsiste, można zrobić je z innymi sezonowymi owocami. Robi się go dość szybko więc można go upiec w przerwie między robieniem przetworów ;)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 duży kubek śmietany 12% (300 g)
    3/4 kubka cukru
    200 g miękkiego masła
    5 dużych jajek
    450 g mąki pszennej
    3 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g czarnej porzeczki

    lukier:
    2 łyżki czarnej porzeczki
    1-2 łyżki wody
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Śmietanowiec z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć śmietanę, dodać cukier, miękkie masło, całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć na prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone porzeczki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka ok. 50 minut. Ostudzić.
  • 2. Czarną porzeczkę rozgnieść, wyłożyć na małą patelnię, podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez sitko, dodać do cukru pudru, rozetrzeć łyżką. W miarę potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. gotowym lukrem polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować