Śmietanowiec porzeczkowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec porzeczkowy w skład którego wchodzą owoce takie jak czarna porzeczka, borówki amerykańskie i winogrona.

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blacha 30/25/6 cm

    Spód:

    herbatniki kakaowe

    Mus porzeczkowy:

    czarna porzeczka 50 dag
    galaretka leśne owoce 1 szt.

    Masa śmietankowa:

    śmietana 30% 500 ml
    galaretki cytrynowe 1 szt.
    szklanka wrzącej wody

    Góra:

    galaretki przezroczyste 2 szt.
    400 ml wrzącej wody
    borówki amerykańskie 64 szt.
    winogrona bezpestkowe 16 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śmietanowiec porzeczkowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami. Z czarnych porzeczek robimy mus, rozdrabniamy je blenderem, zagotowujemy i dodajemy galaretkę leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. . Wstawiamy do lodówki. Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus porzeczkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować