Masa śmietankowa:
5 białek,
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru,
1200 ml śmietany 18%,
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo:
40 dkg wiśni- mogą mrożone(rozmrożone), świeże albo z syropu (wydrylowane i odsączone)
Śmietanowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić na dwie części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.
2.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Do ubitych białek dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodawać powoli śmietanę, delikatnie mieszając.
3.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć, na tarce o dużych, jedną część ciasta. Następnie wyłożyć masę śmietankową. Na górze delikatnie poukładać wiśnie. Nie dociskamy, wiśnie powinny pozostać na wierzchu masy. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta kruchego. Ciasto upiec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze