Śmietanowiec na kruchym cieście

4.5 (165 ocen)

Połączenie wiśni z delikatną śmietankową masą.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    pół szklanki cukru pudru
    kostka margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy

    Masa śmietankowa:
    5 białek,
    szczypta soli
    1 i 1/4 szklanki cukru,
    1200 ml śmietany 18%,
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    Dodatkowo:
    40 dkg wiśni- mogą mrożone(rozmrożone), świeże albo z syropu (wydrylowane i odsączone)

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić na dwie części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.
  • 2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Do ubitych białek dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodawać powoli śmietanę, delikatnie mieszając.
  • 3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć, na tarce o dużych, jedną część ciasta. Następnie wyłożyć masę śmietankową. Na górze delikatnie poukładać wiśnie. Nie dociskamy, wiśnie powinny pozostać na wierzchu masy. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta kruchego. Ciasto upiec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Porady

Składniki na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować